Nyelv váltás:MagyarChange Language:English

Ügyfélszolgálat

Foglaljon időpontot interneten keresztül központi irodánkba, vagy bármely kirendeltségünkre! További elérhetőségeinket itt találja!

Időpont foglalás

Hitelkalkulátor

Tőke:
Türelmi idő:
Futamidő:
Kamat:
Nem kérek nyomtatást:

Hírek

2016.08.09

Sikertermék lett az RVA Növekedési Mikrohitel Idén már közel százmillió forinttal segítette az RVA a fehérvári mikrovállalkozókat az önkormányzat által biztosított kamattámogatási program keretében. Az RVA és az Önkormányzat együttműködése példaértékű, és mindkét fél elkötelezett az együttműködés folytatása iránt. Tovább...

2017.12.15

Hatalmas az érdeklődés az országos diákvállalkozó vetélkedőre Hatalmas az érdeklődés az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedőre, a november végi határidőig összesen 126, közöttük 27 határon túli csapat regisztrált, azaz a felkészítő tanárokkal együtt több mint hatszázan vesznek részt közvetlenül a megméretésben – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón. Tovább...

2017.11.27

November végéig lehet jelentkezni az országos középiskolás diákvállalkozó vetélkedőre Az országos középiskolás diákvállalkozó vetélkedőre november 30-ig várják a 14-18-éves tanulók jelentkezését - közölte Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára és Szekfü Tibor, a vetélkedőt szervező Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Tovább...


A non-profit mikrofinanszírozásra igenis szükség van!2016. március 9-én került sor Budapesten a „Magyar Mikrofinanszírozó Szektor előtt álló finanszírozási lehetőségek” című nemzetközi workshop megtartására. A rendezvény az Európai Unió EaSI programjának technikai segítségnyújtási komponensén keresztül valósult meg, szervezői külföldi szervezetek – többek közt a European Microfinance Network és a Frankfurt School –, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat és konzorciumvezető szervezete, az RVA voltak.

A rendezvény aktualitását az adta, hogy hamarosan elérhetővé válnak az EU által támogatott új mikrohitelezési konstrukciók, de még kérdéses, hogy a régebbi közvetítői kör hogy tud ebben szerepet vállalni. A non-profit mikrofinanszírozó szervezetek (helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok) Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkeznek, nagy hatékonysággal tudják elérni célközönségüket, a mikro- és kisvállalkozókat, és számos jó gyakorlatot tudnak felmutatni helyi és EU-s mikrohitel-alapok kezelése terén. Egyértelmű ezek alapján, hogy az új EU-s ciklusban is szeretnének bekapcsolódni a források közvetítésébe.

Ennek megfelelően a rendezvény fő célja az Európai Bizottság új eszközeiről, és a hazai lehetőségekről való tájékoztatás volt, és a nagy számban megjelent résztvevők is főként non-profit mikrofinanszírozókat, valamint a pénzügyi Zrt-ket képviseltek.

Az első workshop az új EU-s mikrofinanszírozási pénzügyi eszközöket mutatta be a közönség számára. Cornelia Andrei, az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának munkatársa az EaSI programban rejlő lehetőségeket ismertette. Silke Mueffelmann, az EaSI Technical Assistance csoportvezetője a technikai segítségnyújtás keretében biztosított szolgáltatásokról beszélt, melyekkel a nem banki mikrohitelezők fejleszthetik működésüket. Stefan Oberbichler befektetési igazgató bemutatta az Európai Befektetési Alap új eszközeit és alapjait a nem-banki mikrofinanszírozók működésének támogatása érdekében, összhangban az EU 2020-as célokkal.

A nagy érdeklődésre számot tartó második workshop a magyar finanszírozási és támogatási lehetőségeket járta körül. Szabó Krisztina Júlia, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság osztályvezetője a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) prioritásait ismertette. A GINOP pénzügyi eszközöket is tartalmaz, mely az MFB Pont értékesítési hálózat keretében lesz hozzáférhető a KKV-k számára különböző kedvezményes vagy akár támogatással kombinált hiteltermékek formájában.

Dr Nyikos Györgyi, a Magyar Fejlesztési Bank igazgatója bemutatta az MFB kibővült tevékenységi köreit, különös tekintettel az EU-s támogatású pénzügyi eszközök kihelyezésére. Megerősítette, hogy ismét elérhetőek lesznek a kombinált hiteltermékek, és 2016-ban a kihelyezendő források több mint 75%-a meghirdetésre kerül, akár a valaha volt legalacsonyabb ügyfélkamatokkal.

Bencze Szilvia, a Mezőgazdasági Minisztérium pénzügyi referense az agrár-kisvállalkozások szemszögéből közelítette meg a KKV-finanszírozás témakörét. A legtöbb ilyen vállalkozás piacképes, de méretük miatt nem bankképes, ezért javasolt egy nekik testreszabott pénzügyi eszköz kidolgozása a Vidékfejlesztési Programon belül.

Simó Balázs főosztályvezető a nemrég alakult Magyar Fejlesztési Központ híd szerepét mutatta be az európai szervek, magyar fejlesztéspolitikai intézmények és a végső kedvezményezettek között.

Kovács Dávid, a Carion Zrt vezérigazgatója előadásában elmondta, hogy pénzügyi Zrt-ként hogyan pályáztak sikerrel – eddig egyedül Magyarországról – az Európai Beruházási Alap forrásainak közvetítésére, és milyen tapasztalatokat nyertek a forráskihelyezés során.

Ezt követően egy kerekasztal-beszélgetés keretében az Európai Bizottság által kidolgozott „Európai Mikrohitelezési Eljárási és Beszámolási Szabványok” – röviden: magatartási kódex – alkalmazásának gyakorlati kérdéseiről értekeztek a résztvevők, Jorge Ramirez Puerto, az Európai Mikrofinanszírozási Hálózat ügyvezetőjének modelálásával. A magatartási kódex bevezetését követően akkreditáción esnek át a mikrofinanszírozó szervezetek, mely követelmény lehet EU-s programokban való részvétel esetében.

Az elhangzott előadások és a kötetlenebb szakmai párbeszéd során kirajzolódott: a non-profit mikrofinanszírozásra továbbra is nagy szükség lesz, hiszen olyan speciális célcsoportot tudnak megszólítani, mely a bankok számára nem számít célközönségnek, de a helyi gazdasági életben fontos szerepet tölt be. Egyes szektorokban, mint pl. a mezőgazdaság, halmozottabban találunk ilyen életképes mikrovállalkozásokat, melyek növekedési esélyét csak a non-profit mikrofinanszírozás képes biztosítani. Ezért jó helyen kopogtatnak a hazai vállalkozásfejleszési alapítványok, amikor szerepük megerősítése érdekében részt kívánnak venni az EU-s és hazai pénzügyi eszközök közvetítésében – lehet összegezni a workshop tapasztalatait.

Tovább az esemény összefoglalójához: http://event.hmn.hu/index.php/hu/osszefoglalo/